Translate

Sunday, December 29, 2013

Some Important Current Affairs Q&A

1. Which is the first Indian state to introduce e-GPF facility?
.
Answer: Arunachal Pradesh
.
2. Recently three astronauts reached International Space Station in six hours from Earth. Which spaceship is
used by them?
.
Answer: Suyuz- TMA
.
3. Recently, the High Court of which state in India had given a verdict that all new vehicles registered in the
state should run on Compressed Natural Gas (CNG)?
.
Answer: Gujarat
.
4. In recent times, BYOD has been making waves in the business world, with a large number of companies
opening up to the concept to enhance business productivity. BYOD stands for?
.
Answer: Bring Your Own Device
.
5. Who won the high quality final match of the 12th Asian Billiards Championship 2013?
.
Answer: Rupesh Shah
.
6. Recently, which National Park was chosen for unmanned aerial survey, which is first of its kind in India?
.
Answer: Kaziranga National park
.
7. As per the provisional data released by the Central Statistical Organization (CSO), for 2012-13, which state
leads all states in India with respect to economic growth?
.
Answer: Madhya Pradesh
.
8. Which is the innovative exhibition on rail, launched by Ministry of Environment for to create awareness in
youth about the exceptional biodiversity of India?
.
Answer: Science Express Biodiversity Special (SEBS) Train
.
9. Which country was making news recently as it’s privately owned newspapers go on sale for the first time
since 1964?
.
Answer: Myanmar
.
10. Who has been recently appointed as the new chief of NASSCOM?
.
Answer: Krishnakumar Natarajan
.
11. Who was awarded Pandit Hridaynath Lifetime Achievement award recently?
.
Answer: Asha Bhonsle
.
12. Manik Sarkar has become the Chief Minister of which state for the fourth consecutive time recently?
.
Answer: Tripura
.
13. Who has become Kenya’s fourth President?
.
Answer: Uhuru Kenyatta
.
14. Which state in India will host the World Chess Championship from November 6 to 26 in 2013?
.
Answer: Tamil Nadu
.
15. The code name given to the electronic surveillance program operated by the United States which is said to
have had direct access to the communications passed through Google, Facebook, Apple and many other
internet companies?
.
Answer: PRISM
.
16. According to the data released by the World Steel Association, India is ranked ………….. in the world steel
production?
.
Answer: Fourth. The world No.1 producer is China.
.
17. World Ocean Day was celebrated on …………?
.
Answer: June 8
.
18. Who has registered a record 8th win in the Men’s Singles title in the French Open Tennis Tournament?
.
Answer: Rafael Nadal (Spain), with this win he has become the only male player to win any Grand Slam
tournament eight times, and the first man to win at least one grand slam tournament for nine consecutive
years.
.
19. Who won the Women’s Singles in the French Open Tennis Tournament?
.
Answer: Serena Williams (US). This is her 16th Grand Slam title.
.
20. Who is appointed as the new Indian High Commissioner to Pakistan?
.
Answer: TCA Raghavan..